
WordPress website
Uw eigen website bouwen…… Tegenwoordig hoeft dat niet meer zo moeilijk te zijn met allerlei programmeercode ‘s en andere moeilijke dingen die u moest doen. Het kost u niet meer de hoofdprijs, want voor nog geen tientje per jaar heeft u al een domeinnaam met webhosting bij een goed en snel webhostingbedrijf. Wat is webhosting zal u zich nu afvragen… De webhosting is de server waar de website opstaat. Daarbij kunt u ook een domeinnaam aanvragen en deze domeinnaam is het website-adres dat u bovenin de adresbalk van uw browser ziet staan. Bijvoorbeeld https://www.digitaalzijn.nl.
Een veel gebruikt platform om uw website mee te maken en beheren is WordPress. Steeds meer mensen besluiten om op dit platform over te stappen en het is nog gratis ook! U betaalt dus alleen voor uw webhosting en uw domeinnaam en WordPress kunt u zelf handmatig op uw webhosting account installeren of u laat dit doen door het webhosting-bedrijf. Vaak kan dit al door middel van één muisklik! In deze cursus leert u door middel van tekst en video uw eigen website te bouwen met WordPress. Bij elke video is een korte beschrijving te vinden. Onderaan begint het eerste filmpje, hier leert u om u aan te melden bij WordPress in het Dashboard. Het Dashboard is het ‘bewerkingsgedeelte’ van uw website. Zeg maar ‘achter de schermen’…
Het volgende filmpje laat u een overzicht van het Dashboard zien. Hierin leg ik u uit hoe het Dashboard in elkaar zit.
Nadat u enigzins kennis heeft gemaakt met het Dashboard is het belangrijk om de titel en ondertitel van uw website aan te passen. Wilt u helemaal geen titel en ondertitel? Dan is dit ook geen probleem! Kies als u dit wel wenst een gepaste titel en bijvoorbeeld een goede kreet als ondertitel die écht bij u of uw bedrijf past! In de video wordt u uitgelegd hoe u dit kunt doen:
Vervolgens kunt u een bericht aanmaken, want een website zonder inhoud is geen website… Met het simpele bewerkingsgedeelte binnen WordPress is het zo gepiept! Voeg tekst toe en media zoals afbeeldingen en foto ‘s. Er zijn veel mogelijkheden! Het filmpje hieronder laat u zien hoe u een bericht kunt maken in WordPress. Het eerste bericht heeft u in de vorige video leren opstellen, maar zoals eerder vermeld is er een vrij ruime optie binnen WordPress om het bericht te bewerken. Als u klaar bent met bewerken kunt u op het WordPress icoontje klikken (belangrijk: zie afbeelding hieronder) om weer terug te gaan naar het Dashboard.

Bekijk de video:
Naast berichten kunt u ook pagina ‘s invoegen op uw website. In de video hieronder leert u hoe u deze pagina ‘s kunt opstellen. Dit gaat op dezelfde manier als het opstellen van een bericht. Waarom pagina ‘s en berichten vraagt u zich misschien af… WordPress wordt veel gebruikt door bloggers en als blogger is het veel prettiger om simpel een bericht te kunnen plaatsen dat meteen op de voorpagina of een andere specifieke pagina op de website wordt gepubliceerd.
Als u een nieuw bericht plaatst wordt deze meteen op de voorpagina van de website geplaatst in het overzicht van andere berichten die eerder zijn geplaatst. Pagina ‘s komen niet meteen op de voorpagina van de website, dat zijn zoals bij elke website pagina ‘s die aan de hoofdpagina hangen en in veel gevallen apart moeten worden gelinkt aan de hoofdpagina van de website. Met WordPress is er een optie om dit automatisch te laten doen via o.a. het menu.
De volgende video laat u zien hoe u blokken kunt invoegen in uw berichten en pagina ‘s. De ‘standaard editor’, anders gezegd het bewerkingsgedeelte werkt namelijk met blokken… Daarbij leg ik u ook uit hoe u altijd later nog weer bewerkingen kunt uitvoeren aan uw content. Er is ook een ouderwetse editor die in een soort tekstverwerker-weergave functioneert, deze is apart te downloaden binnen WordPress. Bekijk de video over het bewerken van berichten en het invoegen van blokken.
Als u alle handelingen hebt gedaan van de video ‘s hierboven dan merkt u dat er nog geen overzichtelijk menu op uw website zichtbaar is. Gelukkig heeft WordPress een optie om een menu te maken en naar eigen wens aan te passen. U kunt de pagina ‘s, berichten en andere content op een makkelijke wijze toevoegen aan het menu. Vervolgens kunt u de menu ‘s groeperen als u dit wenst. Met groeperen bedoel ik hoofd en submenu ‘s.
Nu we pagina ‘s, berichten en menu ‘s hebben gemaakt ga ik u laten zien hoe u de pagina ‘s en berichten kunt verwijderen. Bekijk daarvoor de volgende video:
U kunt de kleuren van de website aanpassen. In de volgende video leg ik u uit hoe u de kleuren kunt aanpassen en de video daaronder laat u zien hoe u de kleuren weer kunt herstellen naar het origineel als u toch niet tevreden bent met de kleuren die u heeft gekozen. U kunt onder andere de achtergrondkleur en de kleur van tekst, boven en onderkant aanpassen. Dit is ook afhankelijk van het thema (template) die u gebruikt op uw website.
Opvolgende video: kleuren weer herstellen naar oude situatie.
Het is mogelijk om een link in te voegen in bijvoorbeeld tekst of een afbeelding of foto binnen berichten en pagina ‘s. Een link is een koppeling naar bijvoorbeeld een andere website, bestand of e-mailadres. In de video ‘s hieronder ziet u hoe u dit kunt doen.
Opvolgende video: link aanmaken in een afbeelding
U kunt in WordPress veel instellingen beheren en naar eigen keuze instellen. Enkele van deze instellingen neem ik met u door in de video. Let op: Het is belangrijk dat u oplet wat u doet met uw instellingen! Eén verkeerde instelling toepassen kan uw WordPress-website doen crashen in sommige gevallen…
Importeren en exporteren is belangrijk om een backup aan te maken en deze terug te zetten indien nodig. Stel uw website wordt gehackt of er gaat iets goed verkeerd waardoor de website niet meer bereikbaar is… Dan kunt u door middel van de backup uw inhoud van de website weer terugzetten als u WordPress weer opnieuw heeft geïnstalleerd. Ditzelfde kan belangrijk zijn als u besluit om uw website te verhuizen naar een andere hosting provider, zeg maar de plek waar de website staat. Naast deze standaard backup procedure zijn er ook vele plugins (apps binnen WordPress) om uw gehele website op te pakken en deze weer neer te zetten bij uw nieuwe hosting provider.
Vervolg op vorige video: Exporteren
De mediabibliotheek is het gedeelte binnen WordPress waar u uw media kunt beheren. In de video laat ik u de werking van de mediabibliotheek zien:
Vervolgens kunt u een ander thema kiezen, het thema is het ontwerp van de website. In de video hieronder wordt u uitgelegd hoe u een ander thema kunt gebruiken voor uw website. In het filmpje worden enkel drie ‘voorgeprogrammeerde’ thema ‘s getoond, maar u kunt uit een catalogus kiezen met honderden, misschien wel duizenden WordPress thema ‘s.
Als laatste video een uitleg hoe u kunt uitloggen van uw Dashboard. Dit is belangrijk, vooral als u achter een openbare computer werkt.
Tot zover deze online WordPress cursus. Heeft u verder vragen of opmerkingen? Neem gerust contact op via het contactformulier of info@digitaalzijn.nl