WordPress geavanceerd

Nu u de beginnerscursus van WordPress heeft doorgelezen, kunnen we een begin maken aan de cursus met de verdere functies van WordPress. In elk geval de belangrijkste om een leuke website in WordPress te maken. Om te beginnen logt u in in uw Dashboard. We gaan een pagina toevoegen aan de WordPress-site. Klik links in het menu van uw Dashboard op ‘pagina ‘s’. U krijgt dan onderstaand scherm te zien: U krijgt nu net zoals met de berichten in de vorige cursussen een overzicht te zien. Klik op ‘nieuwe pagina’ bovenaan.

U ziet nu het scherm op onderstaand voorbeeld
Voer de titel van de pagina in en begin in het onderstaand witte vak de pagina in te vullen.

Onder de loep genomen: media
Klik op de knop ‘media toevoegen’ Bekijk onderstaand voorbeeld:

U krijgt nu dit te zien:

We gaan een afbeelding invoegen, klik op onderstaand voorbeeld op ‘bestanden uploaden’ bovenaan in het menu.

U kunt er nu voor kiezen om een afbeelding te uploaden naar uw WordPress-omgeving en deze vervolgens kunt invoegen in uw website. Bekijk onderstaand voorbeeld:

Klik op ‘bestanden selecteren’
U kunt nu op uw computer het bestand selecteren dat u wilt gebruiken.

Bekijk het voorbeeld onderaan
Nadat u de afbeelding heeft geselecteerd en geupload komt u in onderstaand scherm terecht: Bekijk onderstaand voorbeeld:

In het grijze vak dat u rechts in het bovenstaande voorbeeld ziet kunt u de omschrijving van de afbeelding invullen, net zoals de weergave-instellingen zoals de afbeelding op uw website komt te staan. Bekijk onderstaand voorbeeld, want hier licht ik de belangrijkste dingen wat duidelijker voor u uit.

bovenaan: een miniatuur van de afbeeldingen, bestandsnaam datum van toevoeging, bestandsgrootte, afmeting, de mogelijkheid om de afbeelding binnen WordPress aan te passen en als laatst de keuze om de afbeelding weer uit WordPress te verwijderen.

midden: de url (internetadres) waar de afbeelding is geupload, de titel, onderschrift, alt tekst en de omschrijving, uiteraard zelf aan te passen en in te vullen. Met het onderschrift zet u een tekst onderaan de afbeelding die op uw website komt te staan.

onder: Geef aan hoe de afbeelding moet worden uitgelijnd, zet het links, in het midden of rechts. U kunt er ook voor kiezen om geen uitlijning in te stellen. De afbeelding wordt dan standaard links ingevoegd. De tweede optie is de optie om bij het klikken op de afbeelding (live op de website) door te verwijzen naar een link, mediabestand of bijlagepagina.

Met ‘afmeting’ selecteert u of de afbeelding klein (thumbnail), gemiddeld, groot of de volledige grote moet hebben. Heeft u die allemaal doorgelopen, dan klikt u op ‘in pagina invoegen’.

U krijgt nu onderstaand voorbeeld te zien:

Dit is het pagina bewerkingsgedeelte
Maar dan alleen met een afbeelding erin. Door alsnog één keer te klikken op de afbeelding kunt u de afbeelding bewerken qua positie, grootte of het verwijderen van de afbeelding.

Dit is het pagina bewerkingsgedeelte zoals uitgelegd op de vorige pagina ‘s
Maar dan alleen met een afbeelding erin. Door alsnog één keer te klikken op de afbeelding kunt u de afbeelding bewerken qua positie, grootte of het verwijderen van de afbeelding. Klik daarvoor op het pennetje. Bekijk onderstaand voorbeeld:

U krijgt nu dit scherm:

Als u klaar bent klikt u op ‘bijwerken’ of u klikt om te annuleren op het kruisje rechts bovenaan het bewerkingsvenster. Voordat we de pagina publiceren nog even het volgende, de publicatieopties: Deze opties hebben we in de vorige WordPress-cursus (kennismaking) doorgenomen. Maar alsnog:

Openbaar: maakt het voor iedereen zichtbaar
Op de voorpagina plakken: (sticky) hiermee plaatst u het bericht altijd als eerste op de pagina. (hoge prioriteit) Dit is herkenbaar aan de punaise voor de titel van het bericht.
Beschermd met wachtwoord: vereist een door u ingesteld wachtwoord van de bezoekers die het bericht willen lezen. Klik op het bolletje en voer uw wachtwoord in. (voorbeeld links)

Plaatsing van bericht bewerken
U kunt aangeven wanneer het bericht moet worden geplaatst. Erg handig als u morgen iets geplaatst wilt hebben maar u niet thuis bent, of de mogelijkheid hebt om achter de computer te zitten of geen internet toegang heeft op een bepaald tijdstip. Stel de datum, jaar en tijd in en klik daarna op ‘oke’. Bekijk onderstaand voorbeeld:

U bent klaar en u wilt uw bericht publiceren
Als u het bericht na het hebben te hebben getypt meteen wilt publiceren kunt u op ‘publiceren’ klikken. Bekijk onderstaand voorbeeld:

U hebt uw bericht qua publicatie-instellingen aangepast
Dan kan het zijn dat er op de blauwe knop ‘bijwerken’ komt te staan, in dat geval klik op ‘bijwerken’. Zie onderstaand voorbeeld:

Als u dit heeft gedaan kunt u uw pagina publiceren
Klik hiervoor op ‘publiceren’ of ‘bijwerken’.

Ik heb de pagina gepubliceerd, maar ik vind hem op de website niet terug, wat nu?
Dat klopt, want we hebben nog geen menu ingesteld voorop de website, dat moet worden toegevoegd in het thema waar we in het begin voor hebben gekozen. We gaan hier nu mee aan het werk. Ga naar het Dashboard, kies links in het menu ‘weergave’ en dan voor ‘menu ‘s’, u ziet nu onderstaand venster:

Typ een menunaam en kies daarna ‘menu aanmaken’

U ziet nu onderstaand scherm:

Bekijk de voorbeelden

In het linker gedeelte van de pagina-editor kunt u aangeven welke pagina ‘s er in het menu moeten worden opgenomen. We kiezen er voor om alle pagina ‘s op te nemen in het menu. We vinken ze allebei aan. (Invullen van een pagina en Voorbeeld pagina)  Vervolgens klikken we op ‘aan menu toevoegen’. (bekijk onderstaand voorbeeld)

U ziet nu het scherm op onderstaand voorbeeld:

Vink de volgende opties aan, zie onderstaand voorbeeld:

Vervolgens klikken we op ‘menu opslaan’ (rechts onderaan)

Ga naar uw website, en bekijk hoe hij ‘live’ is geworden.

Wil u de volgorde van het menu aanpassen?
Dat kan, ga opnieuw naar de instellingen van het menu, bekijk het onderstaand voorbeeld:

houd de muisknop ingedrukt op een menu-item en sleep het naar boven of naar onderen.
Als u klaar bent kies dan vervolgens weer ‘menu opslaan’.

Ik wil de naam van een menu-item veranderen
Ga naar de instellingen van het menu, bekijk onderstaand voorbeeld:

klik op het pijltje naast het menu-item. (in dit geval ‘voorbeeld pagina)
Typ onder ‘navigatielabel’ de nieuwe naam van het menu-item. (zie onderstaand voorbeeld)

Klik vervolgens op ‘menu opslaan’
Ga naar uw ‘live’ website en bekijk het menu.

U heeft nu een WordPress website gemaakt / bijgewerkt met foto ‘s of afbeeldingen en een
menu om te navigeren op uw website tussen alle pagina ‘s.

Tot zover deze cursus
U kunt nu een WordPress pagina maken, hem invullen met informatie en opmaken met afbeeldingen. We gaan in de WordPress cursussen nog verder in met de items die handig zijn om te gebruiken binnen dit programma.