WordPress

Uzelf presenteren, bijvoorbeeld met uw bedrijf, weblog of stichting? Dat kan tegenwoordig heel eenvoudig, namelijk met uw eigen website. Er zijn veel mogelijkheden om uw eigen website te maken, maar één van de makkelijkste is met het gratis programma WordPress. In deze cursus ga ik u kennis laten maken met dit programma. Via uw provider (waar u de website kunt laten hosten) is het mogelijk om een WordPress website aan te vragen zodat deze meteen al op de startblokken staat om te worden voorzien van informatie.

Stap voor stap begeleidt WordPress u in het maken van uw eigen (persoonlijke) website. We beginnen vanaf onderstaand voorbeeld, hierin zijn de stappen van de installatie van het programma (WordPress) al doorlopen, dit is vaak al gedaan door uw provider waar de website staat gehost.

We geven enkele gegevens op om WordPress te configureren Zoals u kunt lezen is WordPress geheel in het Nederlands, daarom wijst het zichzelf eigenlijk allemaal vanzelf, ik heb voor mijn voorbeeld het volgende gekozen:

Sitetitel: Cursus WordPress
Gebruikersnaam: cursus
Wachtwoord: zelf één intypen, bewaar deze goed in uw administratie!
Bij verdenking van een zwak wachtwoord: alleen aanvinken (aan te raden om een sterker
wachtwoord op te geven!)

Je e-mailadres: voer uw e-mailadres in waarmee WordPress met u kan communiceren Zoekmachine zichtbaarheid: geef aan of uw website in de zoekmachines moet worden geïndexeerd (is niet 100% zeker dat dit niet gebeurd, zoals de installatie ook al aangeeft) U bent klaar met het invullen?
Klik dan op ‘WordPress installeren’. Als de installatie is gelukt ziet u onderstaand scherm:

U kunt nu inloggen
Voer uw gebruikersnaam / e-mailadres en wachtwoord in

Voor later inloggen:
Erg handig om te onthouden: gebruik de link op de afbeelding onder deze tekst om telkens in te loggen op uw WordPress Website. Normaal tikt u het website-adres van uw website in, en om in te loggen tikt u /wp-admin. Uiteraard kunt u ook op de website zelf inloggen.

Inloggen via uw website
Normaal gesproken kunt u ook via uw website inloggen, afhangend van het design (Thema) dat u heeft gekozen staat er op de website een mogelijkheid om in te loggen, en ook weer uit te loggen als u klaar bent! bekijk onderstaand voorbeeld:

U komt na het inloggen op het volgende scherm:
Dit wordt het ‘Dashboard’ genoemd

We gaan het belangrijkste van het Dashboard eens onder de loep nemen
Het bovenstaande voorbeeld wordt het ‘Dashboard’ genoemd, telkens als u inlogt op uw WordPress-site komt u op het ‘Dashboard’ terecht. We gaan de belangrijkste dingen doornemen van het ‘Dashboard’ Ten eerste is het belangrijk om een design ofwel ‘thema’ te kiezen. Bekijk onderstaand voorbeeld:

Links in het menu kiest u voor ‘weergave’, daarna voor ‘thema ‘s’. Ik gebruik voor de cursus thema ‘Twenty Seventeen’. U ziet nu onderstaand scherm (rechts van het menu):

Als u met uw muisaanwijzer op een voorbeeld gaat staan komen er beschikbare functies te staan. Kies ‘live voorbeeld’ om uw website in een voorbeeld te bekijken, hiermee is het andere thema nog niet veranderd op uw website. Kiest u voor ‘activeren’ dan wordt uw website omgezet in het door u gekozen nieuwe thema. Bekijk onderstaand voorbeeld: 

Wilt u bladeren tussen andere thema ‘s? Kies dan ‘nieuw thema toevoegen’.

Kies in het overzicht het thema dat u wilt gebruiken. Bekijk onderstaand voorbeeld, wilt u het thema gebruiken? Kies dan ‘installeren’. Het thema wordt bij uw eigen thema ‘s in het menu toegevoegd. Denkt u eraan dat u na het installeren nog op ‘activeren’ klikt! Pas hierna wordt uw nieuwe thema toegepast op uw website. Wél, de opmaak van tekst, afbeeldingen, en de plek waar uw inhoud staat kan veranderen. Controleer dus goed of alles op de juiste plek staat waar u het wilt hebben staan. Ik heb enkele voorbeelden voor mijn verschillende thema ‘s genomen, zoals u ziet staat alles qua inhoud
van de website op een andere plek.

U kunt er altijd nog voor kiezen om weer terug naar uw oude thema te gaan. Alle informatie wordt dan weer hersteld naar de huidige plek op uw website. We gaan nu beginnen met het invullen van de informatie die u op de website wilt zetten. Voor de cursus gebruik ik zelf het thema ‘Twenty Seventeen’.

We gaan nu een bericht op de WordPress website zetten. Dit kunt u doen in uw ‘Dashboard’ links in het menu bij ‘berichten’ daar kiest u in het menu voor ‘nieuw bericht’. U kunt ook op het menu-item klikken, daar krijgt u een overzicht te zien van de door u gepubliceerde berichten. Bekijk onderstaand
voorbeeld:

Een nieuw bericht opstellen
Nadat u op een nieuw bericht heeft geklikt, ziet u onderstaand scherm:

Stel uw bericht op
U kunt uw bericht opstellen, daarna bekijk het onderstaande voorbeeld:

Concept opslaan: hiermee slaat u het bericht op en komt deze in de lijst van berichten te staan.
Voorbeeld: bekijk een voorbeeld van uw bericht
Status: kies of u het als concept wilt gebruiken of dat u het wilt instellen ‘wachtend op een review’.

Zichtbaarheid:
Klik bij ‘zichtbaarheid’ op ‘bewerken’

U krijgt onderstaand scherm te zien:
Hier staan de opties van de zichtbaarheid aangegeven.

We gaan verder met de zichtbaarheids-opties. Met de oranje pijl staan de opties aangegeven.

Openbaar: maakt het voor iedereen zichtbaar
Op de voorpagina plakken: (sticky) hiermee plaatst u het bericht altijd als eerste op de pagina. Dit is herkenbaar aan de punaise voor de titel van het bericht.

Beschermd met wachtwoord: vereist een door u ingesteld
wachtwoord van de bezoekers die het bericht willen lezen.
Klik op het bolletje en voer uw wachtwoord in.

U ziet dit op uw website (voorbeeld hieronder)

Uw bericht privé
Uw bericht is niet zichtbaar op de website, tenzij u zelf bezoekers rechten geeft om in te kunnen loggen op uw website om het bericht te kunnen laten lezen.

Plaatsing van bericht bewerken
U kunt aangeven wanneer het bericht moet worden geplaatst. Erg handig als u morgen iets geplaatst wilt hebben maar u niet thuis bent, of de mogelijkheid hebt om achter de computer te zitten of geen internet toegang heeft op een bepaald tijdstip. Stel de datum, jaar en tijd in en klik daarna op ‘oke’.

U bent klaar en u wilt uw bericht publiceren
Als u het bericht na het hebben te hebben getypt meteen wilt publiceren kunt u op ‘publiceren’ klikken. Bekijk onderstaand voorbeeld:

U hebt uw bericht qua publicatie-instellingen aangepast
Dan kan het zijn dat er op de blauwe knop ‘bijwerken’ komt te staan, in dat geval klik op ‘bijwerken’.
Zie onderstaand voorbeeld:

Als u dit heeft gedaan
Gefeliciteerd! U heeft uw bericht online gezet op uw website.
(Afhangend van het gekozen thema kan het verschillen waar uw bericht staat.) U heeft uw bericht op uw website geplaatst. Hieronder een voorbeeld:

Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om een bericht weer te verwijderen
of aan te passen. Dat ga ik u nu uitleggen. Ga naar uw Dashboard. Bekijk onderstaand voorbeeld:

Het overzicht van al uw berichten

Klik op een bericht om het te bewerken, u ziet dan hetzelfde als eerder uitgelegd in deze cursus. (waar u het bericht kunt opstellen)

U wilt een bericht verwijderen
Dan kunt u in hetzelfde overzicht van uw berichten het blokje aanvinken voor het bericht. Bekijk het voorbeeld op onderstaande afbeelding: Als u een bericht heeft aangevinkt, kunt u bovenaan bij ‘acties’ een keuze maken. Klik op het pijltje dat naar beneden wijst naast ‘acties’.

Bekijk onderstaand voorbeeld:

Klik op de optie ‘verwijderen’ en klik daarna op ‘toepassen’.
Bekijk onderstaand voorbeeld:

Het bericht is weg uit de lijst en van de website, maar staat nog wel in de prullenbak.
Bekijk onderstaand voorbeeld om de prullenbak te openen:

Wilt u het bericht verwijderen, vink deze dan aan. Klik daarna op de optie ‘acties’ boven en onderaan. Klikt u hierop dat verschijnen er twee opties:

Herstellen: zet het bericht weer terug naar de website en het overzicht van de berichten.
Permanent verwijderen: u verwijdert het bericht definitief.

Erg handig om te weten, uw website live bekijken
Om uw berichten en andere onderdelen live te bekijken op uw website kunt u dit op verschillende manieren doen: optie 1 is via uw browser door simpelweg uw domein (internetadres) in te typen, optie 2 is via uw Dashboard:

Via het Dashboard klikt u links bovenaan bij het huisje op uw naam. Hierna krijgt u uw website te zien zoals die op dat moment live staat. Om terug te gaan naar uw Dashboard klikt u weer links bovenaan op uw naam bij het cirkeltje. Gaat u met uw muis er alleen op staan dan komt er een menuutje en kunt u daarmee terug naar uw Dashboard.

Tot slot…
Handig om te doen: uitloggen;  dit voor uw eigen veiligheid en privacy. Op onderstaand voorbeeld ziet u hoe:

Tot zover deze kennismaking met WordPress!