Website installeren

Een website bouwen kan op veel verschillende manieren. U kunt kiezen voor een CMS (Content Management Systeem) waarin u op een gebruiksvriendelijke manier uw website kunt bouwen. Eén van de meest populaire Content Management Systemen is WordPress. Dit is het programma dat u op uw server installeert en vervolgens u zelf de website inricht, publiceert en beheert.

Er zijn veel programma ’s beschikbaar om uw website te bouwen. Ze kosten van een paar tientjes tot honderden euro ’s en gelukkig zijn er dus ook gratis opties als WordPress. Op deze website wordt WordPress onder handen genomen qua online cursus maar ik ga ook even kort toelichten wat de opties zijn met een programma dat u kunt aanschaffen. Veel van deze software om websites te kunnen bouwen worden ook wel editors genoemd. Bij het één heeft u programmeerkennis nodig, bij het andere is het een kwestie van uit een gereedschapsset iets met uw muis oppakken, slepen en vervolgens het op de juiste plek neerzetten waar u het wenst.

U voert tenslotte tekst in, voegt afbeeldingen in en klaar is Kees! Als u handig bent met een tekstverwerker kunt u zelfs in bijvoorbeeld Microsoft Word een simpele website bouwen en deze met een apart programma publiceren. Een programma om webpagina ’s of websites te publiceren wordt ook wel een FTP-programma genoemd. De plek waar u uw website opslaat wordt ook wel FTP-server genoemd. Heeft u nu webhosting en een domein maar bent u op zoek naar een voor u geschikt programma om uw website te maken? Neem dan contact met me op via het contactformulier of via info@digitaalzijn.nl

Wilt u WordPress gebruiken? Dan kunt u links in het menu kiezen voor de WordPress cursus die ik online aanbied. Voordat u deze cursus kunt doen moet WordPress wel eerst geïnstalleerd zijn op uw webhosting. Er zijn twee manieren om dit te doen, namelijk het door uw webhosting te laten doen of u downloadt en installeert WordPress handmatig. Wilt u dat het webhostingbedrijf WordPress voor u installeert? Dan kunt u het beste contact met ze opnemen. Heeft u bij Vimexx webhosting en domeinnaam aangevraagd dan kunt u hier klikken voor de handleiding om WordPress handmatig te downloaden en installeren. Webhostingbedrijf Vimexx heeft stap voor stap op een keurige manier uitgelegd hoe u WordPress handmatig kunt installeren.

U kunt er ook voor kiezen om WordPress automatisch te laten installeren. Hiervoor heeft Vimexx ook een handleiding gepubliceerd waarin u ook stap voor stap wordt uitgelegd hoe u dit moet doen. Klik hier om naar deze handleiding te gaan! Gebruikt u een ander webhostingbedijf? Dan kunt u met hen contact opnemen hoe u WordPress automatisch kunt laten installeren. Dit is even een wat moeilijkere stap, maar als u eenmaal de installatie heeft gedaan dan gaat er een wereld voor u open op het gebied van het maken van uw eigen website!

In de onderstaande filmpjes wordt u uitgelegd hoe u WordPress handmatig op uw webhosting kunt zetten en installeren. (in dit geval als voorbeeld bij webhostingbedrijf Vimexx) Hiervoor heeft u nodig: Uw gegevens om in te loggen op de FTP-server, de gegevens van uw database (MySQL-database) en het programma ‘Filezilla’ dat u gratis kunt installeren op uw computer. Zie downloadlink hier! In het filmpje ga ik ervan uit dat de MySQL database al is aangemaakt, en dit kunt u terugvinden in deze handleiding. Houd uw ftp-inloggegevens bij de hand en de gegevens om in te loggen in uw MySQL database tijdens de installatie van WordPress. Geen paniek! Als u het filmpje goed bekijkt dan helpt de installatie van WordPress u door de installatie hiervan heen!

WordPress downloaden:
In de onderste video ’s wordt uitgelegd hoe u WordPress kunt downloaden, uploaden op uw webserver en vervolgens kunt installeren. Voor deze handelingen is meer ervaren computerkennis nodig! Zoals net ook al beschreven: mocht u dit niet zien zitten dan kunt u beter contact opnemen met uw webhostingbedrijf zodat zij WordPress voor u kunnen installeren! Als u WordPress heeft laten installeren door uw webhostingbedrijf / webhoster dan kun u verdergaan met de cursus ‘WordPress website‘ dat u links in het menu kunt vinden.

Bestanden van WordPress uitpakken:

Installatiebestanden van WordPress uploaden

WordPress handmatig installeren

Tot zover dit gedeelte over het installeren van een website. In deze beschrijving heb ik u uitgelegd hoe u WordPress automatisch door uw hostingprovider kunt laten installeren en hoe u dit handmatig kunt doen. De video ’s leggen u uit hoe u dit zelf kunt doen met de benodigde inlog en databasegegevens. Vervolgens heb ik u uitgelegd hoe u WordPress moet installeren. Succes met het verder oprichten van uw website. De cursussen daarvan kunt u vinden in het menu onder ‘WordPress website’. Heeft u vragen? Neem dan contact met me op via info@digitaalzijn.nl of het contactformulier.