Uitleg webhosting

Webhosting en een domeinnaam, misschien heeft u erover gehoord maar wat is dat nu allemaal? Dat ga ik u uitleggen! Een domeinnaam is een door uzelf gekozen internetadres. U kunt het internetadres terugvinden in de adresbalk van uw browser. In het filmpje hieronder laat ik u zien wat de adresbalk is en dus ook een domeinnaam. Een domeinnaam registreren is niet duur, voor een paar euro per jaar heeft u al een domeinnaam en kunt u zichzelf bekend maken met uw eigen ‘internetadres’. Er zijn veel bedrijven waar u kunt beginnen met het ‘aanvragen’ van uw eigen domein en webhosting. Bijvoorbeeld bij de website van Vimexx kunt u controleren of uw domeinnaam nog vrij is en bijhorend webhosting bestellen.

Bij een domeinnaam hoort ook webhosting als u een website wilt opstarten. Deze webhosting is de plek waar uw website staat. Zeg maar een computer die ervoor zorgt dat uw website kan worden opgeroepen door diegenen die aangesloten zijn op het internet. Dit wordt ook wel ‘server’ genoemd. Voor ongeveer een tientje per maand heeft u al een domeinnaam inclusief webhosting. Als u uw domeinnaam met webhosting heeft aangevraagd dan kunt u beginnen met de ontwikkeling van uw website. Let op: U kunt niet elke domeinnaam kiezen die u wilt! Een domeinnaam kan maar één keer geregistreerd zijn, dus als deze al door iemand anders is geregistreerd dan moet u een andere domeinnaam bedenken.

De domeinnaam bestaat uit verschillende onderdelen als u het internetadres bekijkt: Namelijk te beginnen met ‘http’ of ‘https’. Dit is een protocol dat ervoor zorgt dat er een goede communicatie is tussen de browser op het apparaat van de gebruiker en de server op het internet. De afkorting staat voor ‘hypertext transfer protocol. Https is eenzelfde soort protocol maar dan extra beveiligd. Het gewone ‘http’ gaat steeds meer over op ‘https’ omdat het ook sterk wordt aanbevolen door zoekmachines en veel browsers rapporteren een website met alleen ‘http’ ook al als onveilig. Daarna begint het ‘www’ gedeelte en dit staat voor ‘world wide web’. Het ‘www’ is een uitbeelding van een website en daarom beginnen veel websites ook met ‘www’ als u bijvoorbeeld reclame op TV ziet of elders. Daarna begint de naam van de website. Dit kan écht vanalles zijn. Bijvoorbeeld een naam van een persoon, de naam van een bedrijf of totaal iets anders zoals een bijnaam van iets of een natuurgebied. Daarna en ook gelijk als einde van het internetadres krijgt u de afkorting van het land. In Nederland is dat ‘.nl’ en in België ‘.be’.

De adresbalk vindt u altijd bovenaan in de browser. Dit is de plek waar u rechtstreeks naar een website kunt gaan of kunt zoeken naar iets. Een internetadres en domein er als volgt uit:

Bekijk onderstaande video met uitleg over hoe u een domeinnaam en webhosting kunt aanvragen: