De nachtlamp in Windows 10

Tijdens het gebruik van de computer is het erg belangrijk dat u dit op een verantwoorde manier doet, en alles wat u kunt doen om veiligheid en gezondheid toe te passen is toch mooi meegenomen? Sinds kort is er de ‘nachtlamp’ van Windows 10. Hiermee wordt het beeld aangepast zodat u minder last krijgt van het licht dat op u af komt en u ‘s avonds beter kunt slapen. Uit onderzoek is gebleken dat beeldschermgebruik vlak voor het slapen gaan en vroeg voor het opstaan erg slecht is waardoor u slecht(er) slaapt en u zelfs meer klachten kunt krijgen. Voor meer informatie verwijs ik u door naar een arts of specialist, bijvoorbeeld op uw werk.

Om deze cursus te doen moet u wat meer ervaring hebben van de computer omdat u naar het instellingenscherm, ook wel het configuratiescherm gaat. Daarnaast moet uw computer over de nieuwste update van Windows 10 beschikken! Heeft u de update niet? Dan zal deze functie niet werken!

Om te beginnen met het inschakelen van de nachtlamp van Windows 10 gaat u naar het configuratiescherm. Dit doet u via de startknop links onderin en daarna klikt u op het tandwieltje. U komt dan in het instellingenscherm. Als u op de startknop klikt, dan ziet u daar rechtboven het tandwieltje! Bekijk onderstaand voorbeeld:

Bekijk op onderstaand voorbeeld het instellingen scherm, ook wel het configuratiescherm:

Klik op ‘systeem’. (met groene pijl aangegeven) U krijgt dan onderstaand scherm te zien:

Kies op het scherm dat u hierboven ziet op het ‘hendeltje’ bij ‘nachtlamp’. U ziet dat het beeld verandert qua kleur.

Als u tevreden bent met de instelling dan kunt u het venster sluiten met het kruisje rechts bovenin. Er is ook een mogelijkheid om de sterkte en tijd in te stellen. Dit doet u door te klikken op ‘instellingen voor nachtlamp’. Bekijk onderstaand voorbeeld:

U krijgt het volgende scherm te zien: (onderstaand voorbeeld)

Met de blauwe pijlen heb ik aangegeven waar u en welke instellingen u kunt wijzigen. Bij de ‘kleurtemperatuur ‘s nachts’ kunt u met de schuifbalk de kleurtemperatuur regelen naar uw wens. Verder naar onderen kunt u instellen of de nachtlamp, dus de aangepaste kleur automatisch wordt ingesteld bij zonsondergang tot zonsopgang. U kunt ook de uren instellen, bekijk hiervoor onderstaand voorbeeld:

Door op de uren en minuten te klikken krijgt u de mogelijkheid om alles aan te passen. Bekijk onderstaand voorbeeld:

Maak uw keuze en klik vervolgens op het vinkje. (onderstaand voorbeeld en aangegeven met blauwe pijl)

U komt weer terug op het scherm van de instelling voor de nachtlamp.

Sluit de vensters af als u klaar bent… Wilt u de nachtlamp uitschakelen zodat u weer ‘normaal beeld’ heeft? Kies dan weer voor het instellingenscherm door via de startknop op het tandwieltje te klikken. Zie onderstaand voorbeeld:

U komt weer in het instellingenscherm, ook wel het configuratiescherm. Bekijk onderstaand voorbeeld:

U kunt zien dat ik op bovenstaand voorbeeld heb aangegeven met de blauwe pijl dat u op ‘systeem’ moet klikken. U ziet dan het scherm op onderstaand voorbeeld:

Klik op de schuifbalk bij de nachtlamp. Dit heb ik aangegeven met de blauwe pijl. Heeft u hierop geklikt dan krijgt u uw normale scherm weer terug. Sluit het venster. Tot zover deze cursus over de ‘nachtlamp van Windows 10’…