Bestandsbeheer

Op uw computer of laptop kan het soms een enorm onoverzichtelijke boel zijn op de plek waar u uw bestanden, foto ‘s, muziek etc. heeft neergezet. Daarom leer ik u hoe u bestanden moet ordenen, door middel van het aanmaken van mappen en het plaatsen van bestanden hieronder. (gebruik hiervoor geen bestanden die belangrijk / vertrouwelijk voor u zijn!!! Als het eens misgaat loopt u het risico deze bestanden kwijt te raken!!!!!!) We gaan naar de map waar uw documenten staan, bijvoorbeeld de map ‘documenten of ‘deze pc’ Klikt u op ‘deze pc’. Deze cursus is voor gebruik van Windows 10.

Op bovenstaande afbeeling ziet u een overzicht van de documenten op uw computer of laptop. Van hieruit heeft u toegang tot alle bestanden. Bestanden staan vaak los tussen de mappen. Een map aanmaken Om een nieuwe map aan te maken doet u het volgende: Gebruik op uw toetsenbord de volgende combinatie: ctrl-shift-n. Druk deze toetsen allemaal tegelijk in! U ziet nu onderstaand schermpje: (kijk goed op uw scherm!)

U kunt de map meteen een naam geven, typ de naam in die u de map wilt geven, druk vervolgens op enter. Als u dit heeft gedaan, klikt u twee keer met links op deze map. U krijgt dan een leeg scherm te zien!

We gaan nu een willekeurig bestand (foto, video, Word document, etc.) naar de door u aangemaakte map kopiëren. ga op zoek naar een willekeurig bestand, ik heb het bestand ‘oefendocument’ gepakt. (Let op!!! gebruik alleen bestanden die verantwoord zijn, zoals foto ‘s of word-documenten, bestanden van de computer moet u absoluut laten staan!!! Bij voorkeur pakt u een bestand dat in de map ‘mijn documenten’ of ‘documenten staat’!!!) Zie het onderstaande voorbeeld:

We gaan het bestand nu naar de nieuwe map kopiëren. Klik met de rechter muisknop op het bestand, u krijgt dan onderstaand voorbeeld te zien:

Kies in het menuutje voor ‘kopiëren’. We hebben nu het bestand gekopieerd naar het ‘klembord’. Dit is een stukje geheugen in Windows. Het klembord gebruikt u altijd om dingen te kopiëren en te plakken. Ga nu naar uw nieuwe map. Bekijk nu onderstaand voorbeeld:
Kies ‘plakken’ (is in het voorbeeld hierboven al grijs) U ziet dat het bestand in de map staat.
In plaats van te kopiëren kunt u er ook voor kiezen om bestanden te knippen, hiermee verplaatst u het bestand naar de door u opgegeven map. Klik in dat geval met de rechter muisknop op een bestand, kies in het menuutje op ‘knippen’. Ga naar de map waarin u het bestand wilt hebben. Klik in deze map in het lege gedeelte met de rechtermuisknop en kies plakken. Klik nooit na het kopiëren op een bestaand bestand met uw rechter muisknop, maar doe dit altijd in een leeg gedeelte in uw map! Bekijk voor meer uitleg het voorbeeld boven! Zorg er altijd voor dat u aan de rechterkant van de schuifbalk blijft, en daar dus rechts klikt om iets te plakken. En… niet op een bestaand bestand met rechts klikken, nadrukkelijk gezegd!!! Meerdere bestanden kopieren in één map Het is mogelijk om meerdere bestanden in dezelfde map te zetten…… Tot zover deze online cursus over bestandsbeheer!