Windows 11, bent u er klaar voor?

Zoals u wellicht weet is de opvolger van Windows 10 al weer bijna twee jaar op de markt. Het nieuwe besturingssysteem Windows 11 van Microsoft is weer een vernieuwing voor uw computer of laptop en hiermee bent u weer helemaal bij! Dit betekent echter wel dat de ondersteuning voor Windows 10 uiterlijk in 2025 stopt. U ontvangt dan geen nieuwe updates meer en programma updates kunnen op den duur niet meer worden gedaan op het dan verouderde besturingssysteem. U vraagt zich af of uw computer / laptop het nieuwste Windows 11 ondersteunt? Met een speciaal programma kunt u controleren of uw systeem ‘compatibel’ is.

Door te klikken op deze website wordt u doorverwezen naar de informatiepagina van Microsoft om te kijken of u Windows 11 kunt installeren. Hier kunt u ook de zogenoemde ‘PC health Check’ app downloaden. Deze app controleert automatisch of uw computer klaar is voor het installeren van Windows 11. Wat als uw systeem niet klaar is voor Windows 11? Dan zijn er een aantal mogelijkheden. Voor de eerste mogelijkheid kunt u controleren of u een hardware-upgrade in uw computer of laptop kunt doen. Informeer hiervoor bij de verkoper waar u het systeem hebt gekocht. In het tweede geval gaat het om de zogenoemde TPM technologie die in de computer of laptop moet zitten. In sommige gevallen is deze uitgeschakeld en via het BIOS aan te zetten… Informeer hiervoor ook bij uw verkoper!

Het derde en het minst gunstige geval is dat er geen TPM technologie in de computer of laptop zit. In dit geval is het helaas onmogelijk om te kunnen upgraden naar Windows 11. Als u tóch met Windows 11 wilt werken dan dient u een nieuw systeem aan te schaffen. Volgens sommige bronnen is het soms mogelijk om een chip in het systeem te laten solderen, maar of dit betrouwbaar is ga ik geen 100% garantie op geven. Uw processor moet bijvoorbeeld ook geschikt zijn om met de TPM technologie te kunnen werken! Al met al zijn het flinke systeemeisen die Windows 11 met zich meekrijgen. Weet u niet welke versie van Windows op uw computer of laptop staat? Bekijk dan onderstaand filmpje.