Goede wifi… Hoe?!

Beste lezer, het zal u ook vast weleens zijn overkomen. Namelijk uw wifi valt weg of is op bepaalde plekken in huis (of in de tuin) traag… Voor velen een punt van ergernis! Gelukkig zijn er oplossingen en in dit artikel leest u hier meer over. Uw internetprovider levert vaak bij aansluiting een modem waar een wifi-radio in zit. Echter is deze niet sterk genoeg om een heel huis inclusief tuin te kunnen voorzien van een goed wifi signaal. In dat geval heeft u een zogenoemde wifi versterker nodig. Dit is een apparaat dat uw huidige wifi netwerk oppakt en weer versterkt naar een andere ruimte in uw huis of tuin. Ideaal en in veel gevallen ook niet erg duur!

Hoe werkt dat allemaal?!

Natuurlijk zijn er veel verschillen in wifi versterkers. Hoe duurder hoe beter zou u denken. Vaak is dit ook wel zo. De één is gevoeliger dan de ander en sommigen kunnen veel meer radiosignaal versterken. Tegenwoordig zijn er internetproviders die als aanbieding wifi versterkers meeleveren. Het is wel even een gepuzzel, want u moet de wifi versterker ergens neerzetten / neerhangen waar het huidige wifisignaal nog goed is te ontvangen. Doet u dit niet? Dan kan het zijn dat het wifisignaal wel goed is door de wifi versterker, maar de down- en uploadsnelheid enorm gaan tegenvallen en in het ergste geval het internet deels uitvalt. Veel wifiversterkers geven met lampjes aan of in de software of het signaal van het huidige wifi netwerk goed wordt ontvangen.

Mesh netwerk

Dit systeem wordt ook wel een mesh-netwerk genoemd. Dit houdt in dat uw modem is verbonden met een wifiversterker en dat de wifiversterker weer is verbonden met een andere wifiversterker. Het modem en al die wifi-versterkers zijn samen een mesh-netwerk. Draadloze apparaten zoals uw smartphone, laptop of tablet pakken automatisch de beste wifiversterker terwijl alles onder één wifi netwerk valt. U verbindt dus met uw wifi netwerk via uw wifi naam (SSID) en uw wachtwoord en u hoeft dus niet meer met een andere router te verbinden zoals vroeger het geval was. Echter, hoe goed u uw wifi netwerk ook regelt thuis, er zijn een aantal aandachtspunten voor uw apparatuur waarmee u verbinding maakt. Diverse problemen kunnen ervoor zorgen dat de down-en uploadsnelheid enorm keldert.

  • Stel, u heeft een erg trage laptop. Op de achtergrond kunt u merken dat er allerlei processen worden uitgevoerd omdat het apparaat laat reageert. Vanwege de erg hoge belasting is de kans aanwezig dat de download- en uploadsnelheid te laag worden op het apparaat. Dit kan verholpen worden door het apparaat op te schonen of van een snellere harde schijf (SSD schrijf) te voorzien. Voor dit laatste moet u bij uw leverancier navragen of dit mogelijk is voor uw apparaat.
  • Sommige virusscanners zorgen voor een trage download- en uploadsnelheid.
  • De netwerkadapter in uw apparaat kan uw (nieuwe) soort wifi-netwerk niet aan waardoor er een beperkte snelheid wordt behaald. In veel gevallen is dit bij laptops of vaste PC ‘s goed op te lossen door de netwerkadapter te vervangen voor een nieuwe. Bij tablets of smartphones geldt dat hoe ouder het is, hoe meer de kans kan voorkomen dat de snelheid wordt beperkt. In het meest ongunstige geval moet worden overwogen een nieuwere aan te schaffen.
  • Sommige apps kunnen op tablets en smartphones de snelheid ernstig beinvloeden.

Niet helemaal 100% garantie

En dan nog, nadat u bovengenoemd heeft gecontroleerd is het nog niet 100% gegarandeerd dat u overal in en om huis de maximale snelheid behaalt. Veel is afhankelijk van de situatie in uw huis. Ramen, plafonds, muren en deuren zorgen soms voor demping. Hoe dikker plafonds of muren, hoe hoger de demping, dus hoe minder de snelheid… Ook apparaten kunnen hiervan een oorzaak zijn. Ookal zitten ze soms op exact hetzelfde wifi netwerk. Wilt u dus met uw PC of laptop gegarandeerd de maximale snelheid behalen? En weet u zeker dat alles goed in orde is met het apparaat? Dan is een netwerkkabel altijd de beste oplossing!