Valse e-mail herkennen

Elke dag controleert u uw e-mail en het is bijna zeker dat ook u veel e-mailberichten verwijdert naar de prullenbak. Veel reclame of misschien wel e-mail waarin u voor de gek wordt gehouden. Maar hoe herkent u die e-mailberichten eigenlijk? In dit artikel gaan we daar verder op in. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat overheidsinstanties u altijd benaderen via hun eigen platform genaamd MijnOverheid. Mocht een overheidsinstantie u dus op een andere manier benaderen neem dan altijd telefonisch contact op via het telefoonnummer die op de officiële website van de instantie staat! MijnOverheid werkt met een DigiD account. Daarmee logt u in op uw overheidsinstantie.

DigiD en herkennen

Ook verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen werken met DigiD. Maar wat is die DigiD nu precies? DigiD is uw persoonlijke inlog gebruikersnaam en wachtwoord waarmee u kunt inloggen bij de aangesloten organisaties. U maakt een gebruikersnaam en wachtwoord aan en sinds dit jaar (2023) is het verplicht om ook in te loggen met een verificatie die via bijvoorbeeld uw mobiele telefoon plaatsvindt. Het zijn extra handelingen, maar dat maakt het wel uiterst veilig. Voor nu genoeg over MijnOverheid en DigiD. Hoe kunt u verder valse e-mail, ookwel phishing genoemd herkennen? Dat is hieronder voor u opgesomd:

  • Spelfouten
  • Links die u moet aanklikken
  • Berichten die vragen naar uw contactgegevens
  • Berichten waarin wordt gevraagd of zelfs gedwongen geld over te maken

Belangrijk om te weten is dat een website op het internet moet voldoen aan het zogenoemde ‘https’ internetadres. Dat kunt u boven in de adresbalk van uw webbrowser zien. Het slotje voor het webadres is ook herkenbaar. Als u dit ziet betekent dat dat de verbinding met de betreffende website beveiligd is. Maar wees gewaarschuwd: zélfs misleidende websites hebben tegenwoordig al zo ‘n beveiligde verbinding. Waarom deze informatie over websites? Omdat veel valse e-mails een link naar een website hebben. Nog beter gezegd: vertrouwt u het niet? Open het dan ook niet!

Gevolgen en verdachte activiteit

De gevolgen kunnen groot zijn als u wel reageert op valse e-mails. Het kan voorkomen dat u wordt beroofd van uw geld of dat misbruikers uw gegevens op straat laten komen. Op die manier kan er grof misbruik worden gemaakt van de gegevens en worden de problemen alleen maar groter… U kunt ook contact opnemen via digitaalzijn.nl als u iets verdachts ziet!