De cloud, wat is dat eigenlijk?!

U heeft vast weleens gehoord van de cloud maar misschien weet u helemaal niet wat dit is… De cloud is het Engels woord voor de wolk. Bestanden worden steeds meer extern opgeslagen. Vroeger sloegen we alles op met diskettes en CD ’s en toen kwam de USB stick. Tegenwoordig kunt u gratis of tegen betaling ‘cloudruimte’ huren waar uw bestanden worden opgeslagen. U heeft dan geen opslagmedia zoals een CD of USB stick meer nodig. In plaats daarvan verschijnen bestanden op een server ergens waar dan ook ter wereld. Cloud is tegenwoordig de ‘nomale’ manier van werken en dit zal in de toekomst alleen maar meer worden.

Toch nog wel een beetje lokaal

Ook software werkt steeds meer via de cloud. Vroeger werd de volledige software op uw computer geïnstalleerd. Alles werkte dus via uw pc of uw laptop. Tegenwoordig kunt u dit dus ook extern doen. Dit betekent dat u in principe geen CD of USB stick meer nodig heeft maar het advies is om dit wel te gebruiken voor uw lokale backup. Gebeurt er iets in deze cloud, bijvoorbeeld een cyberaanval, dan zou u al uw bestanden kwijt zijn en dat zou rampzalig kunnen zijn. Echter is het qua software en bestanden een goede uitkomst. U heeft minder hardware nodig. Cloud werken is ook erg handig. Want overal waar internet is kunt u toegang krijgen tot uw bestanden of uw cloud software.

Voorbeelden

Enkele voorbeelden van clouddiensten zijn Microsoft Onedrive om uw bestanden online op te slaan en Microsoft 365 om in de cloud te werken met software. Zie hier de links:

Microsoft Onedrive

Microsoft 365