De cloud… Wat is dat voor iets?

De cloud… U heeft er vast weleens van gehoord! U kunt gratis of tegen betaling opslagruimte afnemen waar u uw bestanden kunt neerzetten. Tegenwoordig komt ook steeds meer de mogelijkheid om ‘in de cloud te werken’, maar wat is dat nu allemaal? In de cloud betekent ‘in de wolken’ en dat is een soort synoniem voor werken via een extern medium. Ditzelfde geldt voor cloudopslag. Ook dit betekent bestanden opslaan op een extern medium. Werken in de cloud houdt in dat u bent verbonden met een ‘server’ ergens op de wereld en dat u daar continu mee verbonden bent.

In de tijd waarin we leven zitten we in een ‘soort omschakeling’ naar de cloud. In de toekomst is de verwachting dat we (bijna) alles in de cloud gaan doen en dit heeft zijn voordelen: U kunt vanaf elk apparaat dat verbonden is met internet bij uw bestanden of uw clouddienst. Bijvoorbeeld vanaf PC, laptop, smartphone of misschien zelfs wel uw smart-TV. Het maakt het ook makkelijker om samen bestanden te delen of ergens aan te werken. Werken in de cloud betekent dat u moet inloggen met een wachtwoord. Met dit wachtwoord moet u zorgvuldig omgaan. Want u moet er toch niet aan denken dat anderen misbruik maken van uw bestanden of online werkplek?!

Vaak worden bij bedrijven als Microsoft, dat bekend staat om Onedrive en Teams bestanden en online activiteiten beschermd tegen virussen en andere nare bedreigingen. Het is alsnog wel van belang om ook op uw eigen computer een goed werkende virusscanner te hebben. Zo blijft u maximaal beschermd, zowel in de cloud als lokaal. Snelle internetverbindingen lonen zich anno 2022/2023 met de cloud omdat snel bestanden en activiteiten moeten worden opgehaald en verzonden. Wilt u meer informatie over werken in de cloud? Dan kunt u eens een kijkje nemen op de volgende websites: Microsoft 365 en Onedrive