Windows 11 werkt niet op uw systeem…

Stel u krijgt de melding op uw computer dat Windows 11 niet kan worden geïnstalleerd. Dan is dat natuurlijk niet prettig, maar moet u meteen de computer of laptop op de schroothoop gooien? Het antwoord daarop is nee! U kunt tot in 2025 gebruik blijven maken van uw computer met Windows 10. Dat wil zeggen: u heeft tot dat jaar recht op beveiligingsupdates en ondersteuning.

Waarschijnlijk kunt u ook na 2025 gewoon blijven werken met uw computer of laptop. Het nadeel is echter wel dat u niet meer beveiligd bent tegen virussen, ransomware en andere kwetsbaarheden. Ook zal uiteindelijk nieuwe randapparatuur zoals een printer niet meer ondersteund worden op uw systeem. Indien u wilt weten of uw computer of laptop geschikt is voor Windows 11 dan kunt u dat hier controleren.

De systeemeisen voor Windows 11 zijn erg hoog en veel nog goed werkende computers zullen vanaf 2025 dus niet meer bruikbaar zijn. Het is dus nog de vraag of Microsoft, de ontwikkelaar van Windows (11) deze hoge systeemeisen aan blijft houden. Wat is de meest voorkomende reden dat Windows 11 niet op systemen geïnstalleerd kan worden? Dat ga ik u proberen uit te leggen:

U heeft een zogenoemde TPM 2.0 chip nodig op uw computer hardware (moederbord) en een ‘secure boot’ optie in uw bios. Het bios is het hardware configuratieprogramma van uw fabrikant dat op uw systeem draait waarmee computer-experts de computer hardware instellen om vervolgens de computer gebruiksklaar te kunnen maken.

Geen paniek! Voorlopig kunt u dus gewoon met uw Windows 10 systeem blijven werken. Tegen die tijd weten we geen van allen wat er gebeurt op dit gebied. Wilt u de systeemeisen van Windows 11 eens rustig nalezen op een website? Klik dan op deze link! Als uw computer of laptop wél geschikt is voor Windows 11 dan zal dit automatisch op uw systeem geïnstalleerd worden. Mogelijk werkt u er dus al mee…

Hoe kunt u zien welke versie van Windows geïnstalleerd is op uw systeem? Dat kun u zien in het onderstaand filmpje: