Downloaden… Wat mag wel en wat niet?

De afgelopen jaren is het geregeld in het nieuws gekomen. Illegaal downloaden. Maar wat houdt dit eigenlijk in? Wanneer downloadt u iets illegaal? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: Als u iets downloadt waar u toestemming voor heeft gekregen van de uitgever dan downloadt u niet illegaal. Vaak staat op de website van de uitgever of fabrikant de download ter beschikking. Alles wat niet via de officiƫle weg ter download wordt aangeboden is dus wel illegaal.

Een paar voorbeelden van illegaal downloaden: u heeft op TV een film gezien en die wilt u graag in uw bezit hebben. U zoekt op het internet en via een vreemde website buiten de uitgever om wordt de film u gratis aangeboden. U moet vaak extra software installeren om dit te kunnen en vervolgens begint u met downloaden. Een zelfde voorbeeld is muziek. U vindt op internet een vreemde website met honderden, misschien duizenden albums en deze kunt u downloaden… En ook dat is gratis! Ditzelfde wordt ook gedaan met boeken en videospellen.

Illegaal downloaden kan erg voordelig zijn. Datgene wat u downloadt, stel u doet dit, is allemaal gratis en geheel in uw eigendom. Illegaal downloaden is hetzelfde als stelen! Daarbij komt dat het strafbaar is. In Nederland wordt momenteel nog niet zoveel gecontroleerd op de ‘downloaders’ maar in de toekomst zal dit zeker wel eens het geval kunnen zijn. De straffen kunnen variĆ«ren; in het ene land krijgt u een waarschuwing, daarna een boete en in het andere land kunt u heel makkelijk worden aangeklaagd voor miljoenen! Sommige landen leggen mensen een ‘ban’ op als ze worden betrapt op illegaal downloaden.

Een ‘ban’ betekent dat mensen verbannen kunnen worden van het internet. Men kan dan geen toegang meer krijgen en dat is in deze tijd een groot probleem! Daarbij komt dat veel illegale ‘downloads’ virussen en andere vervelende spionagesoftware kunnen bevatten. Wees dus voorzichtig hiermee!